Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φουσκωτά SUP – Οδηγός αγοράς.

Τι κάνουν;

Αυτό ακριβώς που περιγράφει το όνομα τους: Standing Up Paddle (SUP) –  Κωπηλατείς όρθιος. Ένας υπέροχος τρόπος να γυμνάζεις ταυτόχρονα όλους τους μύες του σώματος σου, με έμφαση στο κορμό και να βελτιώνεις την ισορροπία και τη νευρο – μυϊκή συναρμογή ενώ απολαμβάνεις τον ήλιο και τη θάλασσα!

Είναι ο ορισμός της λειτουργικής προπόνησης που έρχεται σε πακέτο με τη διασκέδαση και την περιπέτεια!

Οι κατηγορίες τους;

 • All Around (γενικής χρήσης): Είναι ιδανικά για αρχάριους χωρίς αυτό να αποκλείει και τους πιο έμπειρους χρήστες. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η ευελιξία στη χρήση και το ότι ανταποκρίνονται σε όλες τις συνθήκες νερού.
  Έχουν πλατύ σχήμα και είναι πολύ διασκεδαστικά ειδικά σε ελαφρά κυματώδη θάλασσα.
 • Touring (εκδρομικά):
  Έχουν μεγαλύτερο μήκος και υδροδυναμικό σχήμα με περισσότερο μυτερή πλώρη, Είναι σχεδιασμένα να γλιστρούν εύκολα και με μεγαλύτερη ταχύτητα στο νερό.
  Ιδανικά για να καλύπτουν μακρινές αποστάσεις. Βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό σε σχετικά ήρεμα νερά.
  Αποτελούν το επόμενο βήμα μετά τα all around και προτιμούνται συνήθως από πιο φιλόδοξους αναβάτες.
 • Racing (αγωνιστικά):
  Έχουν μεγάλο μήκος και επιθετικό υδροδυναμικό σχήμα με ιδιαίτερα μυτερή πλώρη για να «σχίζει» γρήγορα το νερό.
  Είναι σχεδιασμένα για αγώνες ταχύτητας σε ήρεμα νερά. Δεν συνίστανται για αρχάριους.

 • Surf: Έγιναν τα αγαπημένα των φανατικών του Σερφ όταν ανακάλυψαν ότι κωπηλατώντας με μια ευέλικτη φουσκωτή σανίδα μπορούσαν να «πιάσουν» περισσότερα κύματα από ότι με την κλασσική σανίδα του Σερφ.
 • Yoga: Για τους λάτρεις της Yoga που θέλουν να τη συνδυάσουν με την θαλασσινή αύρα!

Ποιο μήκος να διαλέξω;

Αυτό εξαρτάται από τη σωματοδομή του αναβάτη, την εμπειρία του και από την επιδιωκόμενη χρήση. Ένας ψηλός αναβάτης θα προτιμήσει ένα μακρύτερο iSUP όπως και αυτός που θέλει σταθερότητα, ταχύτητα ή απλά να παίρνει πολύ εξοπλισμό μαζί του στις θαλάσσιες εκδρομές!
Ένα πιο κοντό iSUP θα το εκτιμήσουν περισσότερο οι πιο μικρόσωμοι αναβάτες και αυτοί που επιδιώκουν την ευελιξία.

Τα μεσαία μεγέθους iSUP είναι η χρυσή τομή αφού είναι σταθερά χωρίς να υστερούν σε ευελιξία, η ισορροπία που προσφέρουν στα χαρακτηριστικά τους τα κάνει ιδανικά για κάποιον που μπαίνει για πρώτη φορά στο μαγικό κόσμο των iSUP!

Πλάτος;

Οπωσδήποτε όχι κάτω των 30 ιντσών (75 εκ.)! Οτιδήποτε κάτω από αυτό το πλάτος αφαιρεί εργονομία από το κατάστρωμα και χαλάει την ισορροπία και την σταθερότητα του ISUP.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές προτιμούν το πλάτος των 32 ιντσών  που προσφέρει τον καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ σταθερότητας και ευελιξίας.

Παίζει ρόλο το πάχος;

Βεβαίως!
Ένα μικρό πάχος 4 ή 5 ιντσών (10 ή 12 εκ.) συχνά κρύβει μία φθηνότερη κατασκευή αφού έχει λιγότερο δυνατό πυρήνα από drop stich υλικό και κατά συνέπεια υστερεί σε ακαμψία και αντοχή.
Να προτιμάτε πάχος 6 ιντσών (15 εκ.) που θα σας δώσει την απαραίτητη σταθερότητα για τις ανήσυχες Ελληνικές θάλασσες!

Τι είναι το Rocker Line;

Είναι η καμπύλη του ISUP από την πλώρη μέχρι την πρύμνη όπως το βλέπουμε από το πλάϊ.
Ένα προοδευτικό rocker line με αρμονικές γραμμές είναι ένδειξη καλής και αυτοματοποιημένης κατασκευής. Αντίθετα ένα ασύμμετρο rocker profile με έντονες ανυψώσεις είναι δείγμα πτωχής κατασκευής και προϊδεάζει για μία κακή υδροδυναμική συμπεριφορά του ISUP.

Tί είναι τα ρέλια;

Είναι τα πλαϊνά της σανίδας και είναι αυτά που ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα κύματα, παίρνοντας τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Πρέπει να είναι ενισχυμένα με περισσότερες από μία στρώση υλικού και οι στρώσεις αυτές πρέπει να είναι ομοιόμορφα σφραγισμένες σαν ένα ενιαίο σώμα.

Πόσα πτερύγια κατεύθυνσης χρειάζονται;

Ένα και καλό! Οι φουσκωτές σανίδες είναι πολύ ευέλικτες και κατευθύνονται επίσης πολύ εύκολα για να χρειάζονται περισσότερα. Συνήθως προτιμούμε ένα μεγάλο κεντρικό πτερύγιο που θα βυθίζεται αρκετά στο νερό αντισταθμίζοντας το σχετικά μεγάλο ύψος που βγαίνει η φουσκωτή σανίδα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ένα τέτοιο πτερύγιο με διαστάσεις 8 – 10 ίντσες αυξάνει την ταχύτητα, το tracking και την σταθερότητα του iSUP ενώ παίζει και το ρόλο του σημείου pivot για να στρέφει το τελευταίο ευκολότερα.

Προτιμήστε ένα αποσπώμενο πτερύγιο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος απώλειας του αλλά είναι πολύ βολικό στην αποθήκευση και μεταφορά του iSUP.

Περισσότερα του ενός – μικρότερα πτερύγια αυξάνουν αναίτια την πολυπλοκότητα της κατασκευής και τον κίνδυνο απώλειας.

Αξεσουάρ;

Απαραίτητα!  Όλες οι σοβαρές εταιρείες οφείλουν να παρέχουν στην τιμή αγοράς ολοκληρωμένες λύσεις iSUP με τα κάτωθι απαραίτητα για την ασφαλή χρήση τους:

 • Χειροκίνητη τρόμπα
 • Κουπί
 • Ιμάντας πρόσδεσης αστραγάλου για να μη χάνετε τη σανίδα σας.
 • Τσάντα μεταφοράς.

Αν καταλήξετε να γίνεται φανατικός του αθλήματος μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα μία ηλεκτρική τρόμπα ή μία θήκη μεταφοράς φουσκωμένου SUP για να αποφύγετε το συχνό φούσκωμα – ξεφούσκωμα.
Υπάρχουν ακόμα τροχήλατες τσάντες μεταφοράς εξοπλισμού, διαφόρων ειδών κουπιά κτλ.