Επιλέγοντας τους κατάλληλους δίσκους βαρών

Η επιλογή των κατάλληλων δίσκων βαρών είναι πολύ σημαντική αφού κάθε άθλημα ή μορφή γυμναστικής έχει τις δικές της απαιτήσεις και ιδιομορφίες.
Έτσι η απάντηση στο ερώτημα “ποιους δίσκους να αγοράσω ” έρχεται μέσα από τη στάθμιση των προπονητικών μας αναγκών.

Για παράδειγμα :

Αν κάποιος από εμάς κάνει απλή προπόνηση με βάρη στο σπίτι του για διατήρηση του μυϊκού τόνου δε χρειάζεται παρά μια απλή μπάρα ή αλτήρες Φ28 και τα αντίστοιχα κιλά με τρύπα διαμέτρου 28mm για να ταιριάζουν. Οι μπάρες Φ28 μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια μέχρι 100 κιλά βάρος που είναι περισσότερο από αρκετό για τη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης.
Σε αυτή τη περίπτωση οι δίσκοι βάρους καλό θα είναι να έχουν λαστιχένιο περίβλημα για να μην υπάρξουν φθορές στο πάτωμα και να έχουν λαβές σχήματος τιμονιού για να μεταφέρονται εύκολα αλλά και να τους χρησιμοποιούμε από μόνους τους για διάφορες ασκήσεις. Προτείνουμε τους παρακάτω

ΔΙΣΚΟΙ Φ-28 Tri-grip VIKING

Αν από την άλλη η προπόνηση στο σπίτι είναι σκληρότερη και έχει σκοπό την συστηματική ανάπτυξη της δύναμης με βασικές ελεύθερες ασκήσεις ( πιέσεις πάγκου, squat, dead lift ) τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μπάρες διαμέτρου Φ50 που αντέχουν περισσότερο βάρος και τα αντίστοιχα κιλά διαμέτρου 50mm.
Και σε αυτή τη περίπτωση οι δίσκοι θα πρέπει να έχουν λαστιχένιο περίβλημα και λαβές τύπου τιμόνι όπως παρακάτω

VIKING ΔΙΣΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Φ-50

Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ και στην προπόνηση μας μπαίνουν Ολυμπιακές κινήσεις όπως το Αρασέ και το Επολέ Ζετέ ή άλλες ελεύθερες πολυ-αρθρικές ασκήσεις που απαιτούν γρήγορες περιστροφές και πιθανές ρίψεις της μπάρας όπως στο crossfit τα κιλά θα πρέπει να είναι τύπου Bumber τα οποία είναι και τα μόνα που μπορούν να αντέξουν την πτώση στο έδαφος και να προστατέψουν την μπάρα και το πάτωμα. *

Ποιους δίσκους Bumber να αγοράσουμε όμως? Υπάρχουν πολλοί :

Αν προπονούμαστε δυο φίλοι μαζί και δεν έχουμε απεριόριστο Budjet οι απλοί κλασικοί δίσκοι Bumber μαύρου χρώματος είναι αρκετοί. Θα προστατέψουν το πάτωμα και τη μπάρα μας επαρκώς εφόσον τα κιλά δεν είναι πάρα πολλά και η χρήση ερασιτεχνική.

Αν το garage gym μας έχει γίνει πολυσύχναστο σε βαθμό που σκέφτεστε να βάλετε εισιτήριο και οι συναθλητές αρχίζουν να θυμίζουν strong men οι επιλογές σε δίσκους είναι δύο.

α) η οικονομικότερη με τα High Temp Bumber plates που διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερη αντοχή και ελαστικότητα σε σχέση με τα απλά Bumber χωρίς να ξεφεύγουν σε τιμή.

Viking High Temp Bumber Plates

β) η ιδανική αλλά πιο ακριβή επιλογή των Competition bumber plates. Τα αγωνιστικά Bumber κατασκευάζονται με εσωτερικό ατσάλινο δακτύλιο και πυκνότερη λαστιχένια περίμετρο. Το αποτέλεσμα είναι η κορυφαία αντοχή, το μικρότερο πάχος που επιτρέπει τη φόρτωση περισσότερων δίσκων στην μπάρα και η καλύτερη πρόσφυση με το σώμα της μπάρας.

Viking Competition Bumber Plates

Τέλος, όποια και αν είναι η επιλογή σας, ευχόμαστε καλές και δυνατές προπονήσεις χωρίς τραυματισμούς!

* Για την προστασία του πατώματος και των δίσκων από τις ρίψεις στο έδαφος είναι απαραίτητη η χρήση μπάρας crossfit ( διαθέτουν ρουλεμάν και κατασκευή που αντέχει την επιβάρυνση της πτώσης)

καθώς και λαστιχένιου δαπέδου προστασίας, κατά προτίμηση πάχους 2 εκατοστών

VIKING Δάπεδο Καουτσούκ για ελεύθερα βάρη / Cross Fit 2cm